Skip links

 5 Adımda E-ticaret Nasıl Yapılır 

E-Ticaret Nedir

E-ticaret nasıl yapılır sizin için 5 adımda nasıl yapacağınızı derledik. Süreçte nelere ihtiyaç duyacağınızı, hangi konulara dikkat etmeniz gerektiğini adım adım ele alacağız. Öncelikle e-ticaret nedir gelin birlikte bakalım 

E-ticaret ( elektronik ticaret) , internet üzerinde ürün ve hizmetin alınıp satılmasına denir. Peki uzun süredir neden bu kadar gündemde bu e-ticaret kavramı rakamlarla açıklamaya çalışalım. 

2021 yılı verilerine göre 450 Milyar liralık bir hacme ulaştığı görülüyor. Bu verinin 2022 yılı sonunda 550 Milyar lirayı aşması bekleniyor . 

En büyük sektörlere göre e ticaret hacimleri ise, “ beyaz eşya ve küçük ev aletleri” 52,9 milyar lira, “giyim, ayakkabı ve aksesuar” 24,2 milyar lira,”Elektronik” 21,4 milyar liralık hacme ulaşmış durumda. Listenin devamı ise aşağıdaki grafikte görüldüğü gibi

E-ticaret hacmi bu denli yüksek rakamlara ulaşmışken. Mevcut işletme sahipler ve yeni başlayanlar için pazar haliyle iştah açıcı bir hale geldi. 

Sürece başlarken en önemli unsur planlı çalışabilmek ve tüm süreci olabildiğince öngörebilmek. İşte sizin için hazırladığımız E- ticarete başlarken karşılaşacağınız adımlar ; 

1- E-ticaret ne satabilirim

Eğer hali hazırda bir işletmeniz ve ürünleriniz varsa bu ürünlerin pazar hacimlerini inceleyerek işe başlayabilirsiniz. Ürününüzün e-ticaret piyasasında ne kadar güçlü olacağı hakkında bir öngörü elde etmeye çalışın. Bu istatistikleri elde edebilmek için Google Trend aracını veya benzer araçları kullanmanızda fayda sağlayacaktır. 

Peki bu işe sıfırdan başlıyorsanız, o zamanda yapmanız gereken kendinize temin edebileceğiniz ürün çeşitleri bulmaya başlamanız gerekiyor. Bu ürünlerin listesini oluşturduktan sonra fiyat, pazar, maliyet, ulaşım vb. parametreler işığında sizin için en iyi ürünleri tespit etmeniz gerekir. 

2- Rakiplerinizi belirleyin ve Analiz Edin 

Artık elimizde güvendiğimiz bir ürün listesi varsa gelelim 2. aşamaya. Sektörde aynı ürünün veya hizmetin satışını yapan firmalara belirlemek. Bu firmaların belirli konularda değerlendirerek kendi markamızı en doğru şekilde konumlandırmanız gerekir. Bu analizi yaparken öncelikle kapsamlı bir SWOT analizi yapmanızı öneririm. 2. adım olarakta aşağıdaki listelerdeki soruları belirlediğiniz markalar için araştırmalsınız .

  • Marka hangi kanallarda satış yapıyor 
  • Üretici firma mı yoksa tedarikçi firma mı 
  • Markanın fiyat politikası ve fiyat aralığı nedir 
  • Markanın pazarlama stratejileri nelerdir 
  • Markanın satış sonrası destek hizmetlerini nasıl sağlıyor 
  • Marka kaç çeşit ürün sunuyor 
  • Markanın kargo süreçleri ve fiyatlandırma politikası nasıl 

Bu soruları yanıtlarını bulduktan sonra artık markanızı ve e-ticaret süreçlerinizi rekabet edebilecek şekilde konumlandırmalı ve marka stratejilerinizi belirlemelisiniz 

 3- Marka oluşturma ve yasal süreçler 

 Öncelikle e-ticarete yeni başlayanlar için bir takım yasal zorunlulukları yerine getirmesi gerekir. Bu süreçler hakkında detaylı bilgiyi https://www.eticaret.gov.tr/mevzuat adresinden edinebilirsiniz. 

Bu işlemler tamamlandıktan sonra kendi markanızın adını, logosunu, ve markayı oluşturan diğer unsurlara karar vermelisiniz. Marka adınızı oluştururken kısa ve akılda kalıcı olmasına özen gösterin. Oluşturduğunuz marka unsurlarına her zaman sadık kalmayı unutmayın. Eğer internet dünyasında uzun vadeli kazanç sağlamak istiyorsanız öncelikli olarak markanıza yatırım yapmalısınız.

4- Satış kanallarının Belirlenmesi 

Artık satış yapacağımız kanalların belirlenmesi ve kurulum süreçlerine başlayabiliriz.

 4.1- E-ticaret sitesi kurmak 

Geldik sürecin en kritik kısmına bu süreçte artık sanal mağazamızı oluşturmaya. Burada e-ticaret altyapısı seçerken başlıca dikkat etmemiz gereken süreçler;

  1. E–ticaret alt yapısı özellikleri
    1. E-ticaret site performansı 
    2. E-ticaret site hızı 
    3. mobil kullanılabilirlik skoru 
    4. SEO uyumluluğu 
  2. Yeniden pazarlama kampanyaları oluşturabilme özelliği 
  3. Kampanya tasarlayabilme 
  4. Kargo takip, stok takip vb. özellikler barındırıyor mu 

Yukarıda bahsedilen tüm özellikleri barındıran alt yapı İKAS,  

İkas altyapısına sahip olmak ve en hızlı şekilde site kurulumunuzu yaparak satışa hazır hale gelmek için hemen bizimle iletişime geçebilirsiniz .

4.2- Pazar Yerlerinin belirlenmesi 

Pazar yerlerine karar verirken en önemli unsuz hangi ürünleri satmak istediğiniz. Bu ürünler hangi pazar yerlerinde daha çok satılıyor. Ürününüzden bahsettiğiniz alıcıların aklına hangi pazar yerleri geliyor. 

Diğer önemli unsurlar ise pazar yerinin sunmuş olduğu lojistik imkanlar. Bu imkanlar sizin süreçlerinize ve politikalarınıza uygun mu? Bu unsurda karar verme sürecinizde oldukça etkili olacaktır. 

Son olarak dikkat etmeniz gereken madde ise komisyon oranları ve seçenekleri. Karlılığınıza ve rekabet gücünüze göre bu komisyon oranlarının sizin için uygun olup olmadığına karar vermelisiniz 

 5-Paketleme ve satış sonrası süreçler 

Sağlıklı bir e-ticaret süreci kurgulamanın olmazsa olmazıdır. Eğer karlılığınızı artrmak ve sürdürülebilir olmak istiyorsanız, bir kullanıcıya birden çok kez satış yapabilmelisiniz. Yani sizden satın alma yapan kullanıcılarınızı memnun etmeniz gerekir. Bu yüzden ürünlerinizi gönderiminden önce güzel bir şekilde paketleme yapmanız gerekir. Kullanızın  daha fazla markanız ile bağ kurmasını sağlamak için, paketinizin içerisini ufak hediyeler veya notlar bırakabilirsiniz. Ne kadar etkili bir yöntem olduğunu göreceksiniz. 

Satış ve teslimat sonrasında da kullanıcı sizlere ulaşmak isteyebilir. Herhangi bir sorunu, şikayeti veya önerisi olabilir. Bu kısımda kullanıcınızın size ulaşabilmesi hayati önem taşır. Bu süreci iyi yönettiğiniz zaman iyi deneyim yaşamış kullanıcıların yanında kötü bir deneyim yaşamış kullanıcılarınızda sizin markanıza sadık olacaktır. Kullanıcılarınız çoklu kanallar üzerinden sizlere her zaman ulaşabilmelidir 

Leave a comment

Daha işlevsel bir kullanım deneyimi için web sitemizde çerezlerden yararlanmaktayız. Detaylar için Çerez Politikamızı inceleyebilirsiniz.
Explore
Drag